Strah U Ulici Lipa - MILIVOJ MATOŠEC

Strah U Ulici Lipa

MILIVOJ MATOŠEC

Vrsta djela: Dječji roman

Mjesto radnje: Radnja je smještena u mirnu Ulicu lipa. Ta ulica je vrlo stara ulica. Kažu, jedna od najstarijih u gradu.

Vrijeme radnje: Vrijeme radnje je lipanj, vrijeme ljetnih školskih praznika.

Tema: Tema djela je iznenadni dolazak dječaka Mungosa koji svojom pojavom i ponašanjem izaziva strah među djecom. Želio je biti "glavni" među djecom kako bi ga se oni bojali i slušali njegove naredbe. U stvari, on je bio isti kao i oni, samo povrijeđen, bez prijatelja i neshvaćen od roditelja i nastavnika.

Ideja: Dječaci kao Mungos ne bi smjeli bježati od kuće, krasti roditeljima novac, izigravati junake vestern romana i zapovijedati drugoj djeci. Trebali bi učiti, slušati roditelje i igrati se sa svojim prijateljima.

Bilješke tijekom čitanja: - Na pomalo tužan način opisana je Ulica lipa u kojoj više, nažalost, nema niti jedne lipe. - U toj Ulici lipa upoznali smo Šapicu, Praporca, Veslonošca, Cvrkutala i Laticu. - Dugonogi dječak Mungos Nevada, zastrašujućeg pogleda i kaubojskog hoda, dolazi u Ulicu lipa i svojim izgledom i ponašanjem plaši djecu. - Preplašeni Šapica prisiljen je kupiti od Mungosa srećku koja više ne vrijedi. - Mungos traži od djece da mu postanu prijatelji, što oni nerado prihvaćaju. - Djeca odvode Mungosa u mračan i vlažan Alkibijadov podrum, Mungos donosi potrebne stvari i pretvara podrum u svoje sklonište. - Žao mi je djece jer ih Mungos ucjenjuje i prijeti im zatvorom. - Latica saznaje od ujaka Toma da Cvrkutalo traži da ga smjesti u bolnicu. - Veslonožac traži kuću u koju je ušao Mungos. - Praporac obavještava Mungosa da mu on i njegova družina neće više pomagati.

- Drago mi je što se svako dijete pametno i promišljeno suprostavlja Mungosu. - Preplašeni i izgladnjeli Mungos krade novac i kupuje hranu. - Starac Tugoljub iznenađuje i plaši Mungosa u podrumu. - Tugoljub Prvi i Mungos postaju prijatelji. - Mungos dovodi liječnika Velikog Toma da spasi Tugoljuba. - Veliki Tom otkriva djeci svoju tajnu koja sliči Mungosovoj. - Djeca opraštaju Mungosu i prihvaćaju ga kao prijatelja. Kratki sadržaj: U Ulici lipa, u kojoj nažalost nema niti jedne lipe, igraju se i provode dane Latica, Praporac, Šapica, Cvrkutalo i Veslonožac. Oni su prijatelji i većinom se sastaju kod spomenika Alkibijadu Kolotrku. Jednog ljetnog i sunčanog dana u njihovu ulicu je došao dječak Mungos Nevada, zastrašujućeg pogleda, krivih i dugih nogu, koji je svojom pojavom ulijevao strah. Djeca su ga se s pravom plašila jer je svojim nasilničkim ponašanjem i postupcima, te nošenjem revolvera želio da ga se djeca plaše. Uz pomoć djece, Mungos se smjestio u hladan i mračan Alkibijadov podrum. Djeca su zajednički zaključila da se Mungosu treba suprostaviti, te više nisu htjeli izvršavati njegove naredbe. U podrumu je Mungos bio gladan, žedan, plašio se svakog šuma, duhova, samoće. U podrumu upoznaje simpatičnog i veselog starca Tugoljuba Prvog. Oni se sprijatelje, a Mungos naziva Tugoljuba djedom. Kad je Tugoljubu pozlilo Mungos odlazi po doktora Velikog Toma, znanca i prijatelja Tugoljuba Prvog. Uz šalicu toplog mlijeka, u domu Velikog Toma, Mungos pravim imenom Darko, otvorio je srce i priznao da je pobjegao od kuće jer ga mama i tata ne vole, ne voli ga niti nastavnik, a nema niti prijatelja. Veliki Tom i Tugoljub pronašli su profesora iz Male kavane kako bi pomogao Mungosu ispraviti jedinice, a družba Ulice lipa Mungosu je oprostila njegovo ponašanje nakon što su saznali njegovu tajnu.

Analiza likova: Mungos Dječak koji je svojim ponašanjem i izgledom želio biti zločest, želio da ga se boje i da ga slušaju. Da bi izgledao još strašniji hodao je kao kauboj, a imao je i pištolj. Bio je grub sa svima i neprijateljski raspoložen. Strah i samoća, te prijateljstvo s Tugoljubom i Velikim Tomom otkrili su da je on dječak kao i ostali, samo što se smatrao nevoljenim, neshvaćenim i bez prijatelja.

Šapica Plah i miran dječak, naivan, voli se šaliti, ali kad je potrebno vrlo je bistar i hrabar.

Cvrkutalo Brbljav i nepromišljen dječak, prvo odobrava što Mungos radi i pomaže mu, shvaća svoju zabludu i moli družinu da mu oprosti.

Praporac Mudar i promišljen dječak, prvi pokazao da se ne boji Mungosa i da ne može zavladati Ulicom lipa.

Latica Jedina djevojčica u družini, pametna, zna se mudro postaviti, te na svaku Mungosovu naredbu zna proturječiti. Vrlo je hrabra i iskrena prijateljica.

Veslonožac Dječak koji se voli voziti na dvokolici. Kao i Praporac opasan je protivnik Mungosu. Pokušava saznati tko je Mungos i gdje stanuje.

Veliki Tom Liječnik koji se voli šaliti s djecom, voli pomagati ljudima, shvaća dječje probleme koji ga podsjećaju na djetinjstvo, Latičin ujak.

Tugoljub Prvi Simpatičan i veseo starac, živi u staračkom domu iz kojeg ponekad bježi u Alkibijadov podrum, ne voli priče o bolestima i smrti, sprijateljio se i voli Mungosa.

Analiza stila: Stil u kojem je pisan ovaj roman je smiješan, duhovit, pun radnje, pun dijaloga, pisan jednostavnim jezikom, pristupačnim i razumljivim djeci.

Dojam o djelu: Roman Strah u Ulici lipa mi se sviđa jer su u njemu opisana djeca, njihova razmišljanja, igra, strah, zapažanja. Svako dijete je opisano na smiješan način, a zapravo to su pametne glavice koje se znaju suprotstaviti svakome tko nije iz njihove družbe. Ima dosta napetosti i neizvjesnosti, ali nakon otkrivanja Mungosove tajne, djeca ga razumiju i prihvaćaju.