Emil I Detektivi - ERICH KAESTNER

Emil I Detektivi

ERICH KAESTNER

Bilješke o piscu: Erich Kaestner je rođen 1899. god. u Dresdenu. Poznata djela su mu: Artur s dugačkom rukom, Trojica u snijegu, Emil i tri blizanca, Konferencija životinja, Blizanke, a najpoznatije djelo mu je Emil i detektivi. Bio je doktor filozofije i neko vrijeme bavio se novinarstvom.

Mjesto radnje: Grad Berlin

Vrijeme događaja: Ljeto

Osnovna misao: Krađom i lažima ništa se ne može postići, a djeca bi ponekad mogla biti bolji detektivi od odraslih.

Kratki sadržaj: Gospođa Tišbojn poslala je svog sina k baki u Berlin. Majka mu je dala 140 maraka da ih preda baki. U vlaku je Emil zaspao i čovjek u krutom šeširu Grundijas uzeo mu je novac. Kada je vlak stao Emil je izašao iz vlaka i tada primijetio da nema novca. Susreo je Gustava i ispričao mu što mu se dogodilo. Gustav je pozvao dječake. Grundijas je uzeo taxi spremajući se pobjeći. Dječaci su jurili za njim. On je otišao u hotel, a dječaci su se sakrili. Gustav je ušao za njim kako bi ga mogao špijunirati. Malo kasnije Grundijas je otišao u banku a tamo su ga dočekali dječaci sa službenicima banke i stražarom. Tu su ga i ulovili. Majka i Emil su se zajedno vratili kući sretni i zadovoljni.

Analiza glavnih likova: Emil - Pošten, poslušan, zabrinut, dobrodušan, osijetljiv. Sviđa mi se zato što je hrabar. Profesor - Dobar prijatelj, pametan. Sviđa mi se što ima jako dobre osobine. Gustav - Pametan, ne odaje tajne. Sviđa mi se zato što je dosjetljiv.

Sporedni likovi: Emilovi prijatelji, Poni Hiten, majka, baka, tetka Marta.