KljuČiĆ Oko Vrata - NIKOLA PULIĆ

KljuČiĆ Oko Vrata

NIKOLA PULIĆ

Bilješke o piscu: Nikola Pulić, rođen je u Bičinama kraj Skrabina 1926. god. U rodnom kraju provodi djetinjstvo i dio mladosti. Rodni kraj napustio je za vrijeme rata. Pisac je objavio sljedeće knjige: Krkom uzvodno, Putopis, Procesija, Posljednja igra, Dolina zečeva…

Mjesto radnje: Škola, vrt, luna-park…

Vrijeme radnje: Ljeto

Osnovna misao: Ovo nas djelo uči da pazimo na svoje stvari i da ne govorimo nepoznatim ljudimo da smo sami u kući. Djeca su najsigurnija s odraslima.

Kratki sadržaj: Bila jedna curica po imenu Maja. Ona je lupala po vratima i mama ju je vikala. Ona je htjela postati ključonošom kao i drugi. Baka joj je kupila ključ. Jednoga dana Maja i Suzana išli su u dućan i sreli Stanka koji se smrzavao. Odvele su ga kući. Kada su se vraćale vidjele su Stanka i Miru kako se tuku. Pomirili su se. Maja je jednog jutra čekala baku. Izašla je van i vidjala nakog čovjeka u crnom. Ona je preslikala ključ na sapun i lopov je otišao. Mama je rekla Maji da taj čovjek može pokvariti ključ i otvoriti vrata. Zvali su policiju i policija je uhvatila tog čovjeka. Kad se sve to završilo Stanko i Mira viđali su prikolicu. Miro je otključao prikolicu svojim ključem i ušli su unutra. Zaglavili su se. Osjetili su drondanje i kad je to prestalo počeli su lupati po vratima. Prikolicu je otvorio neki radnik i dao im 10 kn da se vrate autobusom u svoje naselje. Prošlo je nekoliko dana i Maja se otišla prošetati. Srela je Suzanu, Miru i Stanka. Miro ih je sve pozvao u jagode, a Stanko je pozvao Maju i Suzanu na svoj rođendan i svu drugu djecu. Bio je sretan što se tata vratio.

Analiza likova: Maja - Dobra, plašljiva, ljutita, ne želi nikome nanijeti zlo. Suzana - Hrabra, znatiželjna, poštena, dobra je prijateljica. Stanko - Mudar, dosjetljiv, bojažljiv, pošten. Miroslav - Ljutit, boji se policije. Sebičan je i izaziva prijatelje.